Words & Music


2020Words and Music is een hoorspel uit 1961, waar Morton Feldman in 1987 de muziek voor schreef. Beckett werkte zelden samen met componisten maar in hun gedeelde afkeer voor opera vonden Feldman en hij elkaar.

De muziek in Words and Music is niet zomaar een hoorbare omlijsting van de tekst maar een daadwerkelijk personage in het geheel die de dialoog aangaat met de personages Words en Croak. Het stuk kan gelezen worden als een mentaal proces waarin Beckett en Feldman de kracht onderzoeken van woorden en muziek en hoe ze wel of niet samengaan. Music is een karakter gespeeld door zeven musici o.l.v. Manoj Kamps, Words wordt gespeeld door acteur Reinout Bussemaker. De aanjager van het proces, Croak, wordt gespeeld door performer/musicus Florian de Backere.

Not I bestaat uit niets meer dan een enkele mond in het donker die op een razend tempo een haast onbegrijpelijke tekst uitspreekt. In een verontrustende monoloog vertelt een vrouw in flarden over een aantal gebeurtenissen uit haar leven terwijl ze zichzelf kwijt lijkt te raken. Becketts beroemde monoloog wordt uitgevoerd door Romy Roelofsen.

Beide stukken worden uitgevoerd in het Engels en werden eerder uitgevoerd tijdens het Words & Music weekend in Muziekgebouw aan ’t IJ, een festival georganiseerd door Asko|Schönberg.

Words and Music Samuel Beckett/Morton Feldman
Not I / Samuel Beckett
Asko|Schönberg
Het Geluid Maastricht
Manoj Kamps: dirigent
Romy Roelofsen: regie/actrice
Florian de Backere: acteur
Reinout Bussemaker: acteur

Recensies Words & Music

https://www.nieuwenoten.nl/?p=8237#more-8237

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/13/de-taal-van-beckett-en-de-muziek-van-feldman-komen-samen-a3986591