Wie is baas?


2019Iedereen weet dat Nederland vroeger koloniën heeft gehad; andere landen, ver weg, waar veel te handelen en te halen viel. En waar Nederland jarenlang de baas was. Je leert hierover op school, in een museum of op de televisie. Geschiedenis dus. Lang geleden, ver weg en een gesloten boek.

Maar kunnen we het echt al het verleden noemen? Want waarom gingen al die mensen dit voorjaar dan de straat op? Is er misschien een koloniaal heden? En welke impact heeft dat op jou?

In Wie is baas? hebben Studio 52nd  en Het Geluid deze vragen gesteld aan jongeren van kleur. Ze zetten hun gedachten en ervaringen over deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis om naar toneelteksten.

Onder eindregie van Gable Roelofsen maakten drie theatermakers met en zonder voorouders afkomstig uit de voormalige koloniën van de teksten een muzikale voorstelling van 45 minuten. Na de voorstelling gaan de acteurs in gesprek met het publiek.

Credits:
Regie Gable Roelofsen
Dramaturgie Saar Vandenberghe
Spel Barry Emond, Kimberley Agyarko (reprise vervanging van Cherella Gessel) & Karlijn van Kruchten
Teksten Jongeren 3 VMBO van Open Schoolgemeenschap Bijlmer: Amana, Awa, Ceyda, Izet, Renivio, Saad, Salomo, Sherena, Siem en Tanisha
Trailer Sergio Gridelli
Educatie Studio 52nd
Decor & Kostuums Davy van Gerven
Producer stop song Casper Corba Spook.fm
Techniek Ellen Knops & Stijn Hofman
Coproducenten: Open Schoolgemeenschap Bijlmer, Het Geluid Maastricht, VIA ZUID