Lies of Civilisation


2019In 2019 presenteert muziektheatergezelschap Het Geluid Maastricht de internationale muziektheatrale co-creatie Lies of Civilization, in uitwisseling met Musiktheatertage Wien (AT), Operadagen Rotterdam (NL), Musik der Jahrhunderte Stuttgart (DE) en de National Opera Bergen (NO). In deze internationale coproductie worden vier zeer verschillende hedendaagse, jonge componisten uitgenodigd een nieuwe compositie te schrijven, opgevoerd onder de begeleiding van muziektheatergezelschap Het Geluid Maastricht. De specifieke lokaliteit van de vier genodigde componisten wordt daarbij vertaald naar een esthetische vorm, die het publiek zal leiden langs de verschillende posities. De componisten krijgen de mogelijkheid om met een ensemble van 4 zangers en 4 instrumentalisten (inclusief elektronica) een nieuw stuk van 15 minuten te creëren. De 4 stukken worden uitgevoerd door de Neue Vocalsolisten Stuttgart als zangensemble en het Oostenrijkse nieuwe muziekensemble PHACE.

Lies of Civilization bevraagt de ‚mythe van de beschaving‘ en adresseert de structuur van normen en waarden in de westerse culturele geschiedenis, evenals diens tekortkomingen. Onder het onuitputtelijke geloof in vooruitgang en de ogenschijnlijke euforie over de prestaties van de beschaving gaan vaak duistere en arbitraire agenda‘s schuil. Dit universeel thema wordt vanuit vier verschillende thematische aspecten benaderd en verkent rond onderzoekslijnen als machts- en afhankelijkheidsstructuren, globalisatie en sociaaleconomische processen. Vier muzikale kunstenaars, elk met een eigen compositorisch handschrift, worden samengebracht in één monumentaal muziektheaterproject: Yiran Zhao, geboren in China maar woonachtig in Oostenrijk; Malte Giesen, geboren en getogen in Duitsland; Natalia Dominguez Rangél, opgegroeid in Colombia, maar als componist opgeleid en gevormd in Amsterdam; en Øyvind Mæland, die woont en werkt in Noorwegen.

Credits:
Neue Vokalsolisten Stuttgart: Truike van der Poel, Mezzosopraan - Martin Nagy, Tenor - Guillermo Anzorena, Bariton - Andreas Fischer, Bass
Soloists of PHACE: Mathilde Hoursiangou, keyboard/sampler - Reinhold Brunner, clarinet - Berndt Thurner, percussie 
Regie: Gable & Romy Roelofsen / Het Geluid Maastricht
Scenografie: Davy van Gerven;
Dramaturgie: Georg Steker, Christine Fischer, Het Geluid
Idee en concept: Georg Steker
Productiie Manager: Jakob Berger / Music of the Centuries Stuttgart
Een coproductie van Musik der Jahrhunderte Stuttgart (DE), Musiktheatertage Wien (AT), Operadagen Rotterdam (NL), National Opera Bergen (NO) en Het Geluid Maastricht (NL).