Kill the West in Me


2017


Kill the West in Me is een muziek theatrale voorstelling waarin de geschiedenissen van de historische Kartini en de fictieve Katini samengebracht worden, gespeeld door een actrice en een zangeres. Voor deze voorstelling heeft de gelauwerde schrijver Ayu Utima, een kritisch en hedendaags antwoord geschreven op de brieven van Kartini (1879 – 1904), die gezien wordt als de eerste grote feministe van Indonesië. Dit antwoord is het personage Katini, zonder r, een Indonesische werkster die werkt voor in een van de Arabische oliestaten. Zij spiegelt Indonesië geschiedenissen van feminisme, koloniale verhoudingen en machtsmisbruik, maar verhoudt zich ook kritisch tegenover Kartini’s gedachtegoed en het geromantiseerde beeld dat van haar is over gebleven. Wat blijft er tegenwoordig over van Kartini’s dromen van vrijgevochten Indonesië vrouwen en haar zusters in het westen?

De twee verhalen bundelen verschillende muzikale, theatrale en sociale geschiedenissen. De
muziek voor dit viertalige libretto, is geschreven door twee vernieuwende componisten;
Jonas Bisquert schreef voor Gamelan ensemble Gending en Boudewijn Tarenskeen voor strijkkwartet Doelenkwartet. De gamelan spreekt voor degeschiedenissen van Javaanse en Indonesische muziek, terwijl de strijkers de Westerse muzikale tradities vertegenwoordigen.

De actrice maakt gebruik van invloeden van de Javaanse wajang en de sopraan combineert traditionele Javaanse dansen met elementen uit de Urban Dance. De krachtige ontmoeting tussen strijkers en gamelan en de lichamelijkheid van de performers vraagt om hetzelfde: het ontmantelen van deze geërfde geschiedenis van misbruik.

Recensie: https://theaderks.wordpress.com/2017/10/29/kill-the-west-in-me-muziektheater-over-botsing-oost-west/